NIEUWS


KENWOOD PORTO MET DSTAR!


LOVENDE REACTIES OP DE KENWOOD TH-D74
Op de blog van Johan, PA3ANG staat een uitgebreid verslag van zijn bevindingen over de Kenwood porto TH-D74. 


DE OPENSPOT: MEDIO 2016 verkrijgbaar, o.a. bij Hamshop. Zie onder apparatuur op deze site voor meer info
HEEFT DSTAR IN NEDERLAND NOG TOEKOMST?

Het heeft er alle schijn van dat DStar in Nederland is aangekomen op een punt van verzadiging. Er is niets nieuws meer te melden. Daarnaast wordt steeds stiller op de reflectoren.
Er komen wel "nieuwe" netwerken of printjes maar zijn die werkelijk nieuw? Voegen ze iets nieuws toe?

DStar lijkt in te zakken. Enerzijds is dit proces versneld door te grote ego's van zendamateurs waardoor mensen elkaar bewust gaan ontwijken, anderzijds is het een natuurlijk proces.
Met dat eerste wijs ik op de DStar community die jaren geleden bestond in Nederland. Men kwam elkaar tegen op REF017A en er waren zendamateurs die verbindend waren, die de groep bij elkaar hielden en konden luisteren naar elkaar. Er was een landelijke DStar ronde waar iedereen zich welkom voelde en het geheel was overzichtelijk.
Tegenwoordig zijn die mensen er helaas niet meer. En het tegengestelde is waar. Mensen spreken veroordelend over elkaar, stellen zich op boven elkaar, netwerken en beheerders worden zwart gemaakt en nieuwkomers werpen zichzelf niet zelden op als betweters. Ook de landelijke ronde viel als gevolg van deze sfeer uiteen.
De DStar gebruikers zijn verstrooid geraakt over diverse netwerken. Het is stil geworden op de Nederlandse reflectoren. Dit aspect van het inzakken van DStar is de zogenaamde "klein menselijke kant" van de radiohobby. Het is te betreuren. Er zijn in deze alleen maar verliezers te melden.

Wat het natuurlijk proces betreft, zou men kunnen stellen dat er een verzadiging is gekomen. Het nieuwe is er vanaf. Zo gaat het nu eenmaal. Als er iets nieuws is, willen velen dat meteen hebben. Na een paar jaar haken velen af. Want ze hoppen weer naar het volgende dat dan nieuw is. Dat zagen we met DStar gebeuren en dat zagen we met DMR gebeuren. Er zijn heel veel 'slapende amateurs' in PA-land. En dat is te begrijpen. Amateurs willen van nature experimenteren en nieuwe zaken ontdekken.

Want wat is er nog aan nieuws te melden? Alle printjes of netwerken die erbij komen, voegen feitelijk niets nieuws toe. Het zijn "variaties op hetzelfde thema". Jaren geleden waren er de printjes van Satoshi of DutchStar. De discussies gingen over het ombouwen van een radio om deze geschikt te maken voor 9k6 transmissie en hoe je zelf de hotspot software op je windows computer kon laten lopen.
Inmiddels is er een veelheid aan netwerken gekomen. De discussies gaan vaak niet meer over radiotechniek maar over de Raspberry, over software en waarom je een bepaald netwerk zou moeten gebruiken. Radioamateurs die zelf nadenken, voelen daar weinig voor. 
Daarnaast zijn er meer digitale systemen op de markt gekomen zoals DMR en Fusion. Radiotechnisch gezien zijn ook dat variaties op hetzelfde: zenden naar een node-adapter, het signaal wordt op internet gezet, aan de andere kant van internet weer omgezet de ether in. Weinig amateurs voelen ervoor om alle systemen in de lucht te houden. De radiotechnische kant komt bijna niet aan de orde. De DMR techniek lijkt voor zendamateurs bijna volledig beperkt tot het programmeren van een radio waarbij men de instellingen nog niet eens zelf maakt maar van internet plukt. Fusion doet volledig denken aan DStar van pakweg 8 jaar geleden. Wat daar nu Wires-X box heet noemen wij gewoon een gmsk-modem. Protocoltechnisch mag het anders in elkaar zitten, feitelijk is er niets nieuws onder de zon: allemaal variaties van een soort digitale echolink. DMR wordt door sommigen zelfs "digitale 27 mc" genoemd. Dit niet vanwege de techniek maar de gebruikers en de goedkope apparatuur.

Dat wil echter niet zeggen dat DStar in Nederland ten einde is. De community voor het grootste deel wel. Echter de liefhebbers van het eerste uur blijven elkaar opzoeken op hun zelfgekozen reflectoren. Dus op de vraag of er nog toekomst is voor DStar in Nederland is het antwoord positief. Het heeft geen zin om met weemoed naar het verleden te kijken. Je mag het wel jammer vinden. Het is wat mensen er samen van maken.***

DV4-mini

DE WITTE DONGEL
 De witte dongel is alleen het middelste doorzochte usb-stickie. Daaronder zit een A/V metertje (niet meegeleverd) en boven een zware antenne (niet meegeleverd).

Veel gedoe rond de lancering van de nieuwe dongel.
Na berichten over de mogelijkheid om in te tekenen en alvast te bestellen verscheen er ineens op de website van de Helitron shop dat de dongel niet meer te bestellen is vanuit Nederland.
En ineens is Hamshop levenrancier geworden van de nieuwe dongel.
Lange wachttijden en onduidelijke afspraken van de makers hebben ertoe geleid dat de Dongel aanvankelijk niet erg positief ontvangen is.

Nu dat eenmaal achter de rug is, lijkt er een mooie toekomst te zijn weggelegd voor deze kleine nieuwe alleskunner.
Wat zeer positief is, is de prijs. De dongel komt als een soort kale usb-stick, je moet zelf zorgen voor een kleine antenne (wellicht heb je nog ergens een niet gebruikte Baofeng in een la liggen ).
Jaren geleden kon de rode dongel (de DVAP) besteld worden in de VS en dat werd ruim 200 Euro en een aantal weken wachten.
Een ander voordeel lijkt op dit moment dat de witte dongel de enige dongel is waarmee je:
DSTAR
DMR
FUSION
P25
allemaal kunt. En de werking van de Dongel is goed te noemen.


Op de website van de makers is de software te downloaden om te gebruiken op een Windows PC of op een Raspberry (kant en klaar image om te branden op een SD kaartje).

Op het controlpanel hierboven kun je de mode kiezen.
DSTAR geeft de keuze uit DCS, XRF en het REF netwerk. XRF reflectoren kun je handmatig toevoegen in de software (daar zit een lijstje in met ip's).
DMR geeft je de keuze om in een ander scherm onder het tabblad "Expert Settings" een DMR Master te kiezen en vervolgens alle talkgroups van het DMR+ netwerk.
Fusion geeft je op dit moment de mogelijkheid om te verbinden met FCS001 en vervolgens een van de 40 groepen. P25 is op dit moment bij de schrijver van deze tekst onbekend.


Zusammen mit unseren D-Star, DMR und C4FM Programmen lässt sich damit ein sehr kleiner aber hochwertiger Hotspot aufbauen. Selbstverständlich wird die Anbindung an DCS Reflektoren, DMR Reflektoren und Fusion Reflektoren unterstützt.
Hotspots gibt es inzwischen viele in allen möglichen Bauformen und Größen, der DV4mini hat jedoch einige Besonderheiten:

Multimode: D-Star, DMR und C4FM Fusion
eingebauter 70cm Transceiver mit 12mW Leistung
für Windows und Linux
für PCs und ARM-Singleboard Computer (Raspberry, Odroid, Banana usw...)
100% kompatibel zu den gängigen Reflectorsystemen DCS, DMR und FCS (Fusion), ebenfalls werden die älteren Systeme X-Reflector und D-Plus Reflectoren unterstützt.
sehr einfache Bedienung: Antenne anschrauben, Einstecken, Software starten und losfunken.


Software voor de DV4MINI:
http://dv4m.ham-dmr.ch

De Dongel zelf is verkrijgbaar bij Hamshop.DVMEGA KOMT MET DSTAR-DMR-FUSION FIRMWARE VOOR DE RASPBERRY PI RADIO!
(September 2015)


Op dit moment is reeds de firmware beschikbaar voor de hen die de Arduino Mega als basis gebruiken. Deze gebruikers kunnen nu via de DV4-mini software hun DV Mega DStar hotspot ook gebruiken als DMR hotspot! DV Mega werkt momenteel aan de toevoeging van Fusion. Als dat gereed is komt er ook een firmware update voor de gebruikers van de Raspberry PI DV Mega radio. (zie foto hierboven, daar zie je een Raspberry met erop geprikt de dualbandradio van DV Mega). (De Raspberry Pi Dualband Radio van DVMega is een print die je op de Raspberry prikt en waar een GMSK modem inzit en een dualband (2 en 70) radio).
Als die update er is dan is hetgeen je op bovenstaande foto ziet dus een hotspot voor zowel DSTAR, DMR alsook FUSION.

***


DVMEGA


Van DV Mega kennen we reeds het GMSK modem en de radiomodules, o.a. de Raspberry Pi radio. Daarnaast is er ook een ambe module. En er wordt gewerkt aan een complete transceiver waarbij de radio multimode zal worden, DStar, DMR, Fusion etc. Een product van Nederlandse bodem! Hou de website in de gaten van  >>> DVMEGA <<<


UP4DAR LOW POWER RADIO MODULE


Het printje wordt in de UP4DAR gestoken en er wordt een gaatje geboord in de zijkant om het chassisdeeltje aan vast te schroeven voor de antenne. Ook is in augustus de software uitgebreid met om de UP4DAR in de radio modus te schakelen.
UP4DAR biedt een inbouwservice aan, men moet het geheel per post naar de makers sturen en krijgt dan ook een nieuw aluminium zijkantje terug voorzien van bijpassende opdruk bij het antenneplugje. Het totaal is ziet er keurig uit.
Nadeel is wel het opsturen. Men vermeld overigens het aanpassen van een voedingsspanning en daarvoor zal er gesoldeerd moeten worden op de bestaande UP4DAR. Gezien het SMD en zelfs micro SMD gehalte lijkt dit geen aanrader om zelf even te doen. Het is niet duidelijk hoe noodzakelijk deze aanpassing met 0,3 V van de voedingsspanning is. 

AANKONDIGING LOW POWER RADIO MODULE VOOR UP4DAR
De makers van de UP4DAR hebben aangekondigd dat zij komen met een printje van rond de 100 Euro dat feitelijk een kleine datatransceiver is met een zendvermogen van rond de 30 mW.
Meer informatie waarschijnlijk vanaf rond augustus 2014 op de website van UP4DARDV-Mega
Vanaf ongeveer begin 2014 is de DStar apparatuur van DV-Mega ontwikkeld door Guus PE1PLM.
Open Source en voor een groot deel zelfbouw.


In de Electron, maandblad van de VERON, jaargang 68 nummer 2, treft u een artikel aan over DStar, "DStar, een aanwinst voor de zendamateur". Het artikel van PC4W heeft ook een verwijzing naar deze website. Dank aan de Veron voor het plaatsen van het artikel!UP4DAR = Universal Platform for Digital Amateur Radio


Hierboven: De UP4DAR in gebruik als DStar radio waarbij de UP4DAR is aangesloten op een YaesuFT7800.
Hieronder een andere configuratie van de UP4DAR waarbij de UP4DAR is aangesloten op het netwerk en je rechtstreeks (zonder radio) op het netwerk werkt, vergelijk de werking van de blauwe dongel.http://www.up4dar.de/

Het ziet er in ieder geval veelbelovend uit! De toekomst moet uitwijzen of en hoe dit werkt!
Wordt dus vervolgd!

Je kunt met behulp van een aangesloten transceiver (bijvoorbeeld een FT7800 van Yaesu) een volwaardige DStar radio maken. Het gaat hierbij dus feitelijk om een "voorzetstuk". Bij zenden spreek je in de micro die is aangesloten op deze print, de ambechip maakt er DStar code van en stuurt deze via de packetaansluiting van de aangesloten radio naar de antenne. Het DStar geluid komt andersom dan via de packetuitgang van de radio naar de print, wordt door de ambechip gedecodeerd in verstaanbare audio welke uit het audio-out chassisdeeltje van de print komt en kan worden aangesloten op een versterkertje (pc box of iets dergelijks).
Vanaf 2013 is versie 2 van DVRPT te koop, ziet er veelbelovend uit, maar net als UP4DAR toch maar even afwachten hoe e.e.a. werkt.
Dit alles is te bekijken en t.z.t. ook te bestellen via de site van DVRPTR