GEBRUIKSAANWIJZING

Wie een DStar radio heeft gekocht wil natuurlijk zo snel mogelijk QRV.
Toch moet eerst een en ander worden ingesteld.
Daarbij is het belangrijk om te weten dat je bij DStar niet alleen de juiste frequentie en shift moet programmeren maar dat er ook nog 4 adresregels in ieder DStar signaal zitten.
Het is belangrijk om er even de tijd voor te nemen om deze regels te bekijken en vooral ook om tussen de oren te krijgen "wat je aan het doen bent". Wanneer je de logica begrijpt kun je daarna gemakkelijker zelf gaan toepassen en gaat een hele digitale wereld voor je open.

In de eerste regel van je radio staat UR.
Hier staat standaard CQCQCQ.
Tenzij je callsignrouting gaat doen: dan vul je hier de call in van de zendamateur die je wilt bereiken.
Het is belangrijk om je daarbij af te vragen of de repeater of hotspot waarover je werkt, callsignrouting ondersteund! Dit is een kwestie van uitproberen!
Ook wordt deze regel gebruikt voor het Linken en Unlinken.

Wanneer je gaat werken over een hotspot of repeater en je vraagt je af of het wel werkt, is het handig om op het zogenaamd "dashboard" te kijken. Als je daar niet te zien bent klopt er dus al meteen iets niet. Hier zie je bijvoorbeeld het verkeer op DCS007:
http://dcs007.xreflector.net/dcs_userstatus.htm

De tweede regel R1 bevat de naam van de repeater die je via rf wilt bereiken. Bij een hotspot kan die regel in het algemeen leeg zijn. (Feitelijk hangt het af van de beheerder van de hotspot, of hij in de software heeft ingesteld dat de hotspot wel of niet de call vereist).
Bij een repeater moet deze regel de call bevatten van de repeater en de juiste module. Als je dus op de frequentie van Erkelenz in regel R1 niet de juiste karakters hebt staan, krijg je "de deur" van de repeater niet open.

De derde regel R2 bevat de informatie of je wanneer je eenmaal "binnen" bent op de repeater, de gateway op wilt. Door in de achtste positie een G te programmeren ga je de gateway op. Het is natuurlijk wel van belang om te weten waarmee de gateway van de repeater verbonden is. Als hier geen G staat ben je alleen te horen via de locale repeater.

Linken en Unlinken
Een hotspot en een repeater kun je Linken en Unlinken.
Linken wil zeggen, verbinden met een reflector waarbij een reflector werkt als een soort chatroom. Alle repeaters en hotspots die met een zelfde reflector verbonden zijn, zijn als het ware een chatroom waarbij alle verbonden hotspots en repeaters tegelijk hetzelfde signaal uitzenden. Dit is één manier van DStar bedrijven maar zeker niet dé manier! (95% van de hotspots staat namelijk doelloos in het hele land op zenden wanneer twee Limburgers met elkaar op een reflector in gesprek zijn. Daarom zijn er onderverdelingen gemaakt op de reflector. Voor een landelijke ronde of als "oproepkanaal" is een landelijke reflector weer extra interessant.

De eerste regel van de radio bevat normaal:
UR: CQCQCQ
Met de UR regel geef je het link of unlink commando:
Bijvoorbeeld, je wilt DB0ERK C linken met DCS007L, dan moet je radio alsvolgt zijn ingesteld:

439.81250 Mhz. Shift: -9,4 Mhz (Let op!!!) en DV-mode!
Vervolgens de vier regels:
UR: DCS007 L (de L van Link altijd in de achtste karakterpositie!)
R1: DB0ERK C
R2: DB0ERK G
MY: Je eigen call

Het kan handig zijn om dit alles zo te programmeren in één geheugen kanaal, en dat kanaal te noemen: ERK007L.
Na het linken kun je een oproep gaan doen en dan moet UR: DCS007 L weer worden gewijzigd in UR: CQCQCQ terwijl R1, R2 en MY ongewijzigd blijven.
Ook hier kun je een geheugen kanaal aanmaken dat je noemt: DB0ERK C

Er zijn nog handigere manieren om te linken en unlinken, maar dat is een kwestie van je radio ontdekken en leren gebruiken.
Ook is het afhankelijk van de software die een hotspot of repeater gebruikt mogelijk om te linken en te unlinken met DTMF.