MINI PRIVE HOTSPOT OF DONGEL

Veel termen worden gebruikt voor hetzelfde wanneer het gaat om een privé hotspot.
Hiermee bedoelen we een hotspot met laag vermogen voor rondom het huis en alleen voor eigen gebruik.

Dit is een Dongel, een gewone hotspot op dummyload, een RaspberryPi Radio van DVMega, een DV4MINI, een DVAP, allemaal namen voor hetzelfde.

Een hotspot heeft doorgaans een zendvermogen van 10 tot 25 Watt. En heeft dus een zendbereik voor de brede omgeving.

Een mini hotspot voor privé gebruik is technisch exact hetzelfde maar dan met een zeer gering zendvermogen en bereik.

Jaren geleden was het eerste op dit gebied de DVAP.
Te bestellen in de VS voor ruim 200 Euro.
Die werkt nog steeds prima voor DStar.
Deze werkt op een Windows PC met de software uit de yahoo groepen PCREPEATERCONTROLLER en IRCDDBGATEWAY.
Of op een Raspberry PI waarbij je als software kunt gebruiken WESTERN DSTAR of 3STAR. Je kunt een kant en klaar schijfimage downloaden en als modem DVAP selecteren.
Op de foto hieronder de DVAP aangesloten (zelfs vastgesnoerd!) op de Raspberry.Een andere mogelijkheid voor een Mini privé hotspot is een gewone hotspot die je niet aansluit op een buitenantenne maar op een dummyload. Dan heb je exact hetzelfde. Dan is er ineens geen ATOF meer nodig. Zie hiervoor de pagina JE EIGEN HOTSPOT maken op deze website.

In 2016 zijn er inmiddels naast de DVAP andere Dongels op de markt.
Zo is er de DVMEGA Raspberry Pi radio. Op de Raspberry prik je deze module die in feite een combinatie is van een GMSK modem en een mini dualband transceiver. Met een zeer gering zendvermogen heb je zo een hotspot voor in en om het huis. De software kun je downloaden bij WESTERN DSTAR of bij 3STAR.
Zie de foto hieronder.
Sinds 2015 is de DV4MINI op de markt. Ook een kleine usb stick achtige Dongel met laag vermogen. Werkt eigenlijk hetzelfde als de DVAP maar dan met andere software.
De DV4MINI werkt ook op DMR en FUSION en is in die zin een graag gewilde dongel. De software is eigen en kun je bij DV4MINI downloaden, zowel voor de Windows PC alsook om de DV4MINI te laten lopen op een Raspberry. Foto DV4MINI zie hieronder. Het onderste deel is een Volt en Ampere meter (2 Euro bij Alibaba) en hoort niet bij de DV4MINI.Vanaf medio 2016 is de OpenSpot verkrijgbaar! De eerste gebruikers zijn enthousiast!
Zie ook het hoofdstuk apparatuur op deze website!
Rond dezelfde tijd is ook MMDVM ontstaan, dit staat voor Multi Mode Digital Voice Modem. Het is een verzamelnaam voor een opensource project waarbij je goed moet onderscheiden dat een MMDVM printje verschillende fabrikanten kan hebben. Het is dus geen merknaam maar een verzamelnaam voor het totaal project. Multi Mode wil zeggen dat het geschikt is voor DStar maar net zo goed voor DMR en alle andere digitale modi.
Hieronder een foto van een MMDVM printje dat zo gemaakt is door enkele Duitse zendamateurs (en onder andere te koop is (in 2018) in Aken bij https://shop.funk24.net


Op de foto het MMDVM printje dat op de Raspberry (vanaf versie 2 of hoger) is geprikt. 
De de raspberry draait de software van Pi-Star. 
Voor een beginneling is dit gemakkelijk aan de praat te krijgen. Bij Pi-Star de software downloaden die je vervolgens op een SD kaartje zet dat je in de Raspberry steekt. In je browser tik je het ip-adres in van de raspberry en je komt in de keurige gebruikersinterface waarmee je de zaak kunt instellen en bedienen. Hieronder een foto van het beeld dat de Pi-Star software geeft op de iPhone:Hier kun je de Pi-star software downloaden: https://www.pistar.uk
Hier nog eens de MMDVM print. Dit betreft de DUAL HS HAT. Dat wil zeggen: werkt als een repeater met een TX en RX antenne, bij DMR kun je beide tijdsloten gelijktijdig en onafhankelijk van elkaar laten werken. Het zelfde printje is ook verkrijgbaar in de Simplex uitvoeren en heeft dan 1 antenne en is maar half zo breed. Met de header bovenaan de print steek je het printje op de Raspberry Pi. 

MMDVM printjes zijn dus ook in de zogenaamde China versie te koop. De kwaliteit hiervan bijkt vooral af te hangen van het lot dat je ten deel valt. Een printje uit China blijft een gok. Het is ook goed mogelijk om zelf een MMDVM te bouwen.

Hieronder op de foto: Raspberry Pi 3B+ met erop de MMDVM DUAL HS HAT gemonteerd in een DIN-RAIL Raspbery Pi kastje. Na de Openspot 1 is er in 2018 een opvolger verschenen: de Openspot 2.
Ook dit is een multi mode digital voice modem.
De meest opvallende verschillen met de OS1 zijn:

- geringe afmetingen
- geen lan aansluiting, werkt dus alleen maar via wifi
- ingebouwde keramische antenne
- snel besturingssysteem
- prijskaartje is niet gering

Net als de OS1 is de opvolger plug and play. Je tikt bv op je iPad of PC het ip adres in van de OS en je komt in het gebruikersmenu.
De enige aansluiting is een mini-usb voor de voedingsspanning.