DMR of MOTOTRBO



DSTAR en DMR met elkaar vergeleken



DMR is een de afkorting voor Digital Mobile Radio en is een standaard protocol van digitale communicatie dat is ontworpen om een mobilofoon netwerk op te zetten voor de professionele wereld.
Helaas worden DStar en DMR vaak met elkaar vergeleken of zelfs tegen elkaar uitgespeeld alsof het concurrenten van elkaar zouden zijn. Feitelijk zijn het appels en peren die je niet met elkaar kunt vergelijken.
DStar is ontworpen voor de amateur wereld.
DMR is ontworpen voor de professionele wereld.
Het een is niet beter of slechter dan het ander.

Medio 2015 kunnen we stellen:
DMR heeft de bijnaam "Digitale 27 MC" gekregen. Waarschijnlijk vanwege de hype die ontstaan is. Eigenlijk is het een herhaling van wat we 10 jaar geleden bij DStar zagen gebeuren.
Een van de eerste DStar repeaters in Nederland was de fabrieksdoos van Icom in Nijmegen. 
Bij DMR zien we nu dezelfde herhaling. De repeaters die nu worden opgezet zijn kant en klaar gekocht. Door de goedkope Chinese apparatuur wordt een bepaalde gebruikersgroep aangesproken. De hobby kent geen zelfbouw, alleen maar stopcontactamateurs die radio's kopen. Zoals toen bij DStar. Er ontstaat ook gemor over een te druk Nederlands kanaal, er ontstaan reflectoren en de eerste hotspotjes dienen zich aan. Waar DStar nu een volwasssen netwerk is met vaste gebruikers die ook aan zelfbouw kunnen doen, zal de tijd uitwijzen hoe het verder gaat met DMR. Jaren geleden kende Nederland het netwerk van Packetradio. Daar is nu niets meer van over. 


Medio 2014 kunnen we stellen:
1. DStar is een mode die op veel belangstelling kan rekenen. Vele honderden gebruikers in Nederland en daarbuiten evenredig net zo veel.
2. DMR komt sinds begin van het jaar van de grond en de toekomst zal uitwijzen hoe zich dit zal ontwikkelen.
3. Apparatuur voor DStar was aanvankelijk ICOM terwijl er steeds meer initiatieven komen om niet alleen goedkoper maar ook op het vlak van de zelfbouw te experimenteren, zoals bijvoorbeeld de UP4DAR, DV-MEGA, DUTCH-STAR, SATOSHI.
4. Apparatuur voor DMR is te verkrijgen waarbij de vlag niet altijd de lading dekt. Niet alles wat DMR heet, is compatibel met de eerste repeaters in Nederland.
5. DStar repeaters en hotspots zijn zelf te bouwen, een radio met een 9k6 of packet in/uitgang kan gebruikt worden, de software is vrij verkrijgbaar om de raspberry op te laten draaien die de repeater aansluit op het netwerk.
6. DMR repeaters zijn alleen maar kant en klaar te koop zoals ze uit de fabriek komen, vergelijk met de eerste DStar repeaters in Nederland, dat waren fabrieksrepeaters van Icom.
7. De DStar radio's van Icom zijn feitelijke amateurradio's met ook een DSTAR mode erop.
8. De DMR radio's van de diverse merken zijn voornamelijk mobilofoons vergelijkbaar met de professionele Motorola mobilofoons of portofoon, dat wil zeggen: ze worden door de installateur geprogrammeerd en daarna kunnen ze alleen maar bediend worden. Los van de PC is er weinig bedieningsgemak.
Bij een DStar radio is de ontwerper ervan uitgegaan dat de gebruiker een zendamateur is die aan knopjes wil draaien en instellingen wil wijzigen.
Bij een DMR radio is de ontwerper ervan uitgegaan dat de gebruiker bijvoorbeeld een brandweerman is die met rubberen handschoenen aan op enkele knoppen moet drukken en daarmee het apparaat kan bedienen binnen de door de installateur vooraf ingestelde mogelijkheden.
Het vergelijken van beide radio's met elkaar heeft dus geen enkel nut, op dit vlak zijn het appels en peren.
9. Waar je bij DSTAR zelf een hotspot kunt opzetten, is dat bij DMR niet mogelijk. Tenzij je voor jezelf een eigen repeater wilt kopen van meer dan 1000 Euro.
10. Medio 2014 is een bepaalde groep amateurs van DStar ineens QRV geworden op DMR. Op DCS007B is het een stuk rustiger geworden. Op zoek naar het nieuwe.
10. DMR is op dit moment vooral de microfoon indrukken en gebruik maken van het netwerk. Experimenteren met zelfbouw is er niet bij, iets wat bij DStar wel mogelijk is.
11. Het is te vroeg om over DMR te oordelen omdat het amper een jaar in Nederland van de grond is.
12. Wat DSTAR is weten we, wat DMR gaat worden weten we nog niet.
13. Op dit moment lijkt DMR dus vooral iets voor de "praatamateur", ook wel "stopcontactamateur"  genoemd en DStar vooral iets voor de techneut die wil ontdekken en experimenteren. 
14. Met beide systemen kun je verbindingen maken waarbij een deel van de overdracht via internet loopt. Hierdoor is voor menig zendamateur zowel DStar alsook DMR "not done".  
15. In 2015 komt de DV4MINI. Nieuw is dat je hierdoor ook zelf een betaalbare DMR Hotspot kunt neerzetten. Aanvang 2016 hangen er meer Dongels aan het DMR netwerk dan fabrieksrepeaters.

***










Repeaters, mobilofoons en portofoons van Mototrbo



De nieuwste (2012) Portofoon uit de Mototrbo lijn van Motorola in GSM-Style met een zendvermogen van 2 Watt.



Mototrbo demonstratie filmpje op Youtube:


Hieronder twee radio's van Hytera.






Demonstratiefilmpje op Youtube van Hytera DMR:

Ook Vertex heeft DMR Radio's in het programma.

Verschillende fabrikanten (Mototrbo van Motorola, Hytera en Vertex) maken DMR radio's. Dat is meteen een opvallend verschil met DStar dat onlosmakelijk verbonden is met Icom.

UPDATE 1 oktober 2013
In 2012 is er reeds in bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk een uitgebreid DMR netwerk. In Nederland schijnt daar nog niemand van gehoord te hebben.
In de nazomer van 2013 komt DMR in Nederland plotseling van de grond. Nadat enkele amateurs met een ruim budget voor hun hobby een DMR repeater hebben gekocht, worden er in rap tempo door amateurs DMR radio's gekocht. Logisch, wat zou je er zonder repeater mee moeten? Maar het heeft ook iets van kuddegedrag. Uiteraard ook iets van weer iets nieuws willen ontdekken. Op DStar wordt het ineens een stuk stiller. Dat heeft ook voordelen want het was soms dringen op DCS007. Voor veel amateurs doet echter de komst van DMR niets af aan DStar. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten.