- een ATOF van Agentschap Telecom, algemene toestemming onbemand frequentiegebruik
- een antenne
- een transceiver met een 9k6 aansluiting
- een hotspotprint, een soort modem dat de verbinding vormt tussen radio en pc
- een computer
- de software
- een internetverbinding
VERSCHIL HOTSPOT EN REPEATER
Feitelijk is een hotspot een simplex repeater. De software en de besturing is exact gelijk.
Bij een repeater splitst de kabel die uit het GMSK modem komt naar een TX en RX.
Bij een repeater heb je dus 2 radio's nodig en een extra filter. Al het andere is gelijk.
De hotspot kan óf ontvangen óf zenden. Qua netwerk zijn de mogelijkheden exact gelijk.
Je hotspot ga je natuurlijk op een frequentie zetten. Maar hoe bepaal je die? Het is van het grootste belang dat DStar Hotspots en Repeaters elkaar onderling niet zien of horen, dus is het van belang dat je kiest voor een veilige frequentie. Informeer je dus eerst welke frequenties hiervoor in gebruik zijn.
VERDER IS HET GOED OM TE WETEN DAT VOOR EEN HOTSPOT EEN ATOF VERPLICHT IS.
UITERAARD NIET VOOR EEN PRIVE HOTSPOT, dat wil zeggen feitelijk dezelfde configuratie maar dan met klein vermogen op een dummyload of met een mini transceiver ipv bijvoorbeeld een Yaesu FT7800.
Hieronder volgen een aantal voorbeelden van mogelijke hotspots.
Anno 2017 is de meest eenvoudige manier om een mini hotspot te maken voor privé gebruik in en om het huis:
Je koopt een Raspberry Pi en je koopt een Raspberryradio van DVMEGA. Die klik je op elkaar, software op een SD kaartje zetten, instellen en klaar. Zie voor software de link verder op deze pagina.
Hieronder de foto van de Raspberry met daarop de Radiomodule van DVMega wat feitelijk dus een radio is in combinatie met een gmsk module. De print is zo klein dat ze samen met de Raspberry in hetzelfde kastje past. Alleen even een gat boren voor de antenne. Die antenne wordt er niet bij geleverd, die heb je vast nog wel ergens liggen van een versleten Baofeng porto.
HOTSPOT OP BUITENANTENNE MET GROTER BEREIK
Stel je wilt een hotspot maken en je hebt nog ergens een windows computer staan. Heb je ook nog ergens een FT7800 in je shack staan? Dan ben je er bijna. Het enige dat je dan nog moet aanschaffen is een "hotspotprint". Zie foto hieronder:
De foto toont de hotspot print van Satoshi. Op de windows pc zet je de software van G4KLX, Jonathan, zie verder hieronder de link.
Sinds 2014 kun je een hotspotprint (GMSK modem print) bestellen bij DVMEGA (Guus PE1PLM) In combinatie met een arduino of een windows pc maak je zelf je hotspot.
In 2017 is dus de meest logische manier om je eigen hotspot te maken:
Je koopt bij DVMEGA een GMSK modem. Je koopt ergens anders een arduino. De software voor de arduino doe je downloaden van DVMEGA en je steekt de GMSK print en de arduino op elkaar. Zie afbeelding hierboven. De Raspberry is een mini linux computer die als voordeel heeft dat hij extreem weinig stroom verbruikt. Als je zoals op de foto een Yaesu FT7800 aansluit heb je dus een hotspot die je bij AT moet registreren. Ook kun je de radio vervangen door een mini radio van DVMEGA, een printje dat je dus weer bovenop de arduino en de GMSK prikt, waardoor je feitelijk een mini hotspot hebt met een klein bereik van rondom je eigen huis. Dit geeft je de vrijheid om overal heen te linken waar je zelf wilt.
Ook kun je kiezen voor de DVMega Raspberry radio, dan ben je helemaal snel klaar. Op die print zit een gmsk modem en een radio.
DVMEGA radiomodule, verkrijgbaar in mono of dualband.
Deze "dvrptr" kwam oorpsronkelijk uit Duitsland maar wordt nu in Canada gemaakt. Hieronder de afbeelding van de dvrptr. Je kunt de DVRPTR bestellen via: http://www.dvrptr.net/ Samen met de raspberry vormt de dvrptr ook een complete hotspot of repeater.
De UP4DAR heeft ook de mogelijkheid voor Hotspotfucntie maar omdat hier veel meer mogelijkheden bij zijn, zou dit een té dure oplossing worden wanneer men louter een hotspot wil maken. De UP4DAR is veel meer een totaaloplossing, Hotspot, DSTAR codec, PC, alles in één systeem.
PROBEREN MET EEN WINDOWS PC
Laten we maar eens beginnen met de computer. Software is gratis beschikbaar voor Windows en voor Linux. Via onderstaande links kun je de software gratis downloaden.
De software is van Jonathan, G4KLX. Hiervoor moet je je eerst aanmelden bij de Yahoogroups.
De zogenaamde Jonathan Software kun je hier vinden:
De software van Jonathan kun je ook eenvoudig installeren op een Raspberry Pi computer maar ook net zo goed op een Windows PC.
Voor de raspberry kun je een compleet "image voor SD kaartje" compleet downloaden via: http://www.westerndstar.co.uk/index.html, downloaden, kaartje uit de cardreader van je pc halen, in de Raspberry steken, en de Raspberry draait op de software. Ook kun je gebruik maken van de Nederlandse 3Star distributie die je hier kunt vinden: http://www1.nlreflector.nl
Hierboven de software van Dutchstar WinDV, gebruiksvriendelijk, ziet er mooi uit en werkt uitstekend!
Hierboven de software van Jonathan. Hierbij maak je gebruik van twee modules die met elkaar communiceren, de zogenaamde IRCDDBGateway en de Repeatercontroller. Biedt weer andere mogelijkheden en loopt zeer stabiel op de computer!
Hier een foto van het programma Teamvieuwer. Dit programma is gratis te downloaden om de besturing van een PC op afstand over te nemen. Als je hotspot ergens in een toren staat en niet in je shack kun je online de software besturen. Scheelt ook trappenlopen in het geval van een toren. In het venster van Teamvieuwer zie je de Jonathansoftware die draait op de computer aan de andere kant.
Via een USB kabel sluit je de Hotspotprint aan op de PC.
Vervolgens ga je de software instellen.
Tenslotte sluit je de radio aan op de hotspotprint. Op de hotspot print zit een mini-dinplug. Deze doe je met een kabel verbinden met de data minidin achter op de FT7800. Ook kun je bijvoorbeeld een oude Condor mobilofoon modificeren zodat hij geschikt is voor data. Oude scanners met een zogenaamde discriminator-uitgang zijn zeker geschikt voor de ontvangst van DStar!
De stap van hotspot naar repeater is niet zo groot.
De software, hotspotprint en pc blijven hetzelfde. Er komt alleen een tweede zender of ontvanger bij en de kabel van de hotspotprint wordt gesplitst. Een vinkje in de software is voldoende. Uiteraard heb je twee antennes nodig of een duplexfilter.