FILMPJES

 
 
Het filmpje laat eenvoudig de werking van een DStar hotspot zien.
 
 


Op bovenstaand filmpje hoor je het DStar geluid uit de E92D portofoon van Icom. Het wordt uitgezonden door de DVAP (ook wel de Rode Dongel genoemd) en is iets te hard opgenomen.
Een DStar Hotspot in bedrijf.
Je ziet een FT897 van Yaesu. Deze is via een Hotspotprint aangesloten op een PC (Windows in dit geval). De pc is verbonden via de Hotspotsoftware met internet en haalt hier de datastroom vanaf. Via de hotspot print wordt deze digitalvoice-data uitgezonden door de FT897 en als DStar signaal ontvangen door de DStar portofoon E92D van Icom. Als de porto gaat zenden werkt het andersom. De FT897 werkt dan als ontvanger, en zet het ontvangen digitalvoice signaal via de hotspotprint op net netwerk. Dit is de werking van een hotspot. Een hotspot is altijd simplex, dit in tegenstelling tot een repeater.
Met dezelfde hotspotprint kun je ook een repeater maken, je hebt dan alleen twee gescheiden radio's nodig (tx en rx) en een duplexfilter om beide radio's op een antenne te kunnen aansluiten.


Een test QSO met Curacao. De DStar radio is de E92D Icom porto en op een smarthone wordt via de gratis app Teamvieuwer de software van de hotspot zichtbaar gemaakt.
 
Hieronder een filmpje waarbij gebruikt wordt gemaakt van de soundcardrepeater module, en als ontvanger een oude scanner wordt gebruikt. De rest is software, waarbij Dstar wordt gedecodeerd met de DSD software. Via virtuele audiokabels wordt de soundcard repeater gekoppeld aan de reflector enerzijds en aan de dsd decoder anderzijds. Een gratis hotspot in feite!